Нощ на литературата предстои в Русе
Нощ на литературата предстои в Русе / снимка:БГНЕС

На 13 май 2015 г. от 18 до 21 часа за четвърти пореден път в България и за трети път в Русе ще се проведе събитието Нощ на литературата. То включва публични четения вразлични градски пространства, като на всеки половин час актьори ще четат откъси от произведения на съвременната европейска литература, издадени след 2000 г.  На всяко място ще има по един актьор, който ще чете един и същи откъс, а посетителите ще се придвижват между различните места. Обикаляйки читателските точки, публиката в Русе ще има възможността да се докосне до литературни творби на автори от България, Испания, Македония и Полша. По повод 110 годишнината от рождението на Елиас Канети специален акцент в програмата за Русе са четения на откъси от негови произведения.

Ще бъдат организирани пет читателски точки - Дом Канети (ул. Славянска 12), в беседката пред Регионална библиотека „Любен Каравелов”, в Културен център BH (ул. Добруджа 4), край Вазата в Парка на Младежта и в ресторант „Понтона” на кея. Ще бъде отпечатан също флайер с цялостната информация, на който посетителите ще получават печати от всяка читателска точка. За събралите всички печати ще има специални награди.

Организатори на българската Нощ на литературата са културните институти и посолства на страните членки на Европейския съюз, обединени в организацията EUNIC България (Австрийско посолство, Британски съвет, Гьоте-институт, Институт Сервантес, Полски институт, Унгарски културен институт, Чешки център), но така също и Руски културно-информационен център, КИЦ на Р. Македония, Представителство на ЕК в България, сдружението „София Поетики“ и Фондация „Детски книги“, с подкрепата на Столична община и медийното партньорство на Българското национално радио, „Аз чета“ и сайта Peika.bg.

Инициативата се радва на голям интерес в България. Градовете, които ще се включат в Нощ на литературата 2015 са Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен. Организатори за град Русе са Международно дружество „Елиас Канети”, Регионална библиотека „Любен Каравелов”, Културен център BH, Народно читалище „Христо Ботев” и ресторант „Понтона”.