НОИ-Русе с нова услуга за гражданите
НОИ-Русе с нова услуга за гражданите / Дарик Русе, архив

Территориалното поделение на НОИ-Русе, отдел „Пенсии”, уведомява всички заинтересовани институции, осигурители и осигурени лица, че на електронния  адрес на ТП на НОИ-Русе ruse@nssi.bg, могат да бъдат изпращани инициативни писма, отговори на писма по запитвания на отдел „Пенсии”, заявки за информация, съгласно Споразумението между НОИ и Националното сдружение на общините в България, запитвания по пенсионни въпроси, запорни писма и искания, подписани с Квалифициран електронен подпис.

Същите ще бъдат обработени по надлежния ред, като оригинални документи. Следва да се има впредвид, че на запитвания, изпратени електронно без да са подписани с Квалифициран електронен подпис, ще бъде отговорено от  отдел „Пенсии” при  ТП на НОИ-Русе, без вписване на конкретни данни за лица, спазвайки Закона за защита на личните данни.

На електронния адрес на НОИ - www.noi.bg, в рубриката Е-услуги/Административни услуги са достъпни за подаване към избрано от потребителя компетентно териториално поделение на НОИ следните заявления за извършване на административни услуги, касаещи пенсии:

Издаване на удостоверение за месечен размер на получаваната сума от пенсии и добавки;

Издаване на удостоверение за размер на пенсии и добавки за определен период от време;

Подаване на документ за учащ от лицето или от учебното заведение.

Когато документът, удостоверяващ статут на учащ, се изпраща по този начин се попълва заявление за всеки учащ. Задължително документът следва да е подписан с Квалифициран електронен подпис, за да се приеме като документ, представен по реда на чл.1, ал.1 от НПОС, т.е. като оригинален документ. За изпращане на заявление за административна електронна услуга се изисква електронен подпис или ЕГН и ПИК (персонален идентификационен код), издаден от ТП на НОИ.

За издаване на ПИК се подава заявление в ТП на НОИ-Русе, в сградата на ул. „А. Златров” 26 на гише №7.

На интернет страницата на НОИ - www. noi.bg могат да се направят и следните справки за пенсии и изчисления, достъпни чрез ПИК:

Справка за издадени пенсионни разпореждания;

Информация за актуално състояние на изплащаните пенсии и добавки;

Програмен продукт за изчисляване на прогнозна пенсия;

Програмен продукт за изчисляване на индивидуален коефициент;

Програмен продукт за избор на най-добър 36-месечен период преди 01.01.1997 г. при пенсиониране.

На Интернет страницата на НОИ са налични и всички утвърдени  формуляри за ползване на пенсионни права и актуални нормативни актове, регламентиращи дейността на НОИ, относно пенсии.