/ ДППИ Русе
Кораби изчакват край Белене
Ниското ниво на река Дунав затруднява корабоплаването в българския участък, като плавателни съдове изчакват в района на Белене, съобщи директорът на дирекцията "Речен надзор-Русе" към агенцията "Морска администрация" Иван Жеков.

Край Белене минималната дълбочина на газене е 1,80 метра. "По тази причина капитаните на кораби трябва или да изчакат по-добри навигационни условия, или да претоварват част от стоката, за да облекчат плавателните съдове, и така с по-малко газене да преминат", каза Жеков.

Удълбочават река Дунав в района на остров Вардим

По думите му, край Белене, в район от петнайсетина километра - под и над прага, има струпване на 22 самоходни кораба и тласкача, както и около 50 секции. Някои от тях са на котва и изчакват по-добри навигационни условия. "Има ограничение от два съда, с които може да се преминава критичния участък", обясни Жеков, според когото ниското ниво може да създаде проблем и за круизните кораби.

Към момента няма заседнали плавателни съдове в българския участък.

По данни на изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" нивото при Русе е 22 см спрямо условната кота "нула". Прогнозата за идните два дни е то да се покачи с два сантиметра.
БТА