Нескопосано решение на ОИК върна Танов в Общинския съвет
Нескопосано решение на ОИК върна Танов в Общинския съвет / netinfo
Административният съд в Русе отмени решението на Общинската избирателна комисия и върна в Общинския съвет генерал Ваньо Танов. Бившият директор на ГД БОП бе отстранен от мястото му в местния парламент заради три последователни отсъствия. Танов, който е председател на групата общински съветници на ГЕРБ, обжалва решението на Общинската избирателна комисия.

Според съдия Сибила Симеонова от Административния съд в Русе решението на ОИК е издадено в нарушение на Администартивнопроцесуалния кодекс. Решението е подписано само от двама членове на комисията. Също така, като издател на решението е посочен председателят на ОИК, а всъщност то е подписано от зам.-председателя.

Именно тези нередности принудиха съдията да уважи жалбата на Танов. Решението може да бъде обжалвано във ВАС в 7-дневен срок.

Председателят на групата общински съветници на ГЕРБ Ваньо Танов бе отстранен от общинския съвет на Русе на 29 юли. Това стана на основание на член от Закона за местно самоуправление и местна администрация, според който за 5 отсъствия или три последователни неявявания на заседания, без предупреждение,следва отстраняване на провинилия се общински съветник. Танов, обясни че по време на едното си отсъствие е бил в Брюксел, а на едно от другите две – във Военна прокуратура.

Според членовете обаче, той би трябвало да уведоми председателя на Общинския съвет предварително за отсъствията си. Скандалът се разрази, след като съветниците от ГЕРБ напуснаха последното преди ваканцията заседание на Общинския съвет. Причина бе поисканото от съветника от „Инициатива Русе” Стефан Бучаков прегласуване на предложение, което бе отхвърлено на предиобедното заседание. От ГЕРБ заподозряха, че се защитават лични интереси на съветника от група „Център” Цветан Стефанов-Гербера, който си подготвял замяна на имота и поискаха оставката на председателя на Общинския съвет Искрен Веселинов.

Тогава Веселинов коментира, че това е изпреварващ удар, тъй като заради системни отсъствия Общинската избирателна комисия трябва да прекрати пълномощията на общинския съветник Ваньо Танов, който е и председател на групата на ГЕРБ в местния парламент.