Награждават най-атрактивните постери на научни проекти в РУ
Награждават най-атрактивните постери на научни проекти в РУ / Дарик Русе, архив

Днес ще бъдат наградени най-информативните и с най-атрактивен дизайн постери на научните проекти от 2013 г. в Русенския университет. Традиционната изложба ще бъде открита в 13.45 ч. от ректора Христо Белоев, който ще обяви и носителите на отличия в конкурса. През изтеклата година екипи от преподаватели и докторанти са разработили 47 научни проекта, резултатите от които се представят на постери, изложени във фоайето на Ректората. Жури, назначено от ректора, е излъчило 8 от тях като най-добре представящи същността и резултатите от проекта чрез подходящ дизайн. На седем постера е присъдена първа награда, а един е отличен със специална награда.

Постерите, отличени с първа награда са на проекти в различни области на знанието и университетските практики. Един от тях, изпълнен от екип на доц. д-р Цветомир Василев, представя „Създаване на виртуален тримерен модел на средновековен град Червен“.

На енергоспестяващи технологии при рязане на металите е посветена разработка под ръководството на проф. д-р Иван Колев „Оптимизация на параметрите на рязане при струговане по критерий консумирана електроенергия“. Постерът на проект на Филиал Разград с ръководител доц. Цветан Димитров“ илюстрира „нови цветове керамични прахове с участието на редкоземни елементи“.

Постерът на проект, ръководен от доц. д-р Петко Машков, показва резултатите от проучване върху излъчватели за видима и инфрачервена спектрални области и възможностите за приложението им в промишлеността. Награден е също постерът на проект, изследващ възстановителни покрития върху износени чугунени детайли на аграрно-индустриална техника, с ръководител доц. д-р Даниел Бекана.

Екипът на доц. д-р Павел Витлиемов от Бизнес факултета показва новосъздадена студентска научно-изследователска лаборатория. А под ръководството на доц. д-р Таня Грозева е представена дейността на художественотворчески колективи на висшето училище.