Награждават даровити русенски деца
Награждават даровити русенски деца / Дарик Русе, Искра Георгиева, архив

Кметът Пламен Стоилов ще връчи грамоти на даровити деца от Русе. Церемония ще се проведе от 14ч. в зала „Европа“ на Доходното здание. 159 възпитаници на 15 общински и 5 държавни училища са получили допълнително материално стимулиране през 2012 година. То е на стойност 14 139лв. Средствата са предвидените в бюджета на Общината за подпомагане на деца с изявени дарби.

Финансовите стимули са за призови класирания от конкурси в областта на културата, изкуството, науката и спорта – общински и регионални етапи от национални олимпиади, състезания, държавни първенства по различни видове спорт, ученически игри и др. С едногодишни стипендии в размер на 135лв. месечно са отличени 17 ученици от АГ „Гео Милев”, МГ „Баба Тонка”, ОУ „Братя Миладинови”, СОУ „Васил Левски”, СОУ „Възраждане”, СОУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ”, СОУПНЕ „Фридрих Шилер”.

Всички те са завоювали призови места на национални олимпиади по физика, астрономия, математика, математическа лингвистика; Национален кръг от атематическо състезание „Европейско кенгуру”; първи места от финали на държавни първенства по спортна гимнастика, вдигане на тежести, плуване, скокове на батут, лека атлетика, спортна стрелба и фехтовка и национални конкурси в областта на изкуството.