Наградиха даровитите деца на Русе
Наградиха даровитите деца на Русе / снимка: Община Русе

На официална церемония в зала „Европа“ на Доходно здание, бяха връчени грамоти на деца с изявени дарби от русенските училища за 2013 г.

В приветствието си към участниците и гостите на церемонията, кметът Пламен Стоилов заяви, че децата и младите хора са приоритет в работата на екипа на Община Русе. „Децата са нашето най-голямо богатство и нашето бъдеще, затова трябва да ги насърчаваме и да подкрепяме техния талант“, заяви той. Кметът подчерта, че е изключително важно родители, учители и местна власт, да обединят усилията си, за да  стимулират развитието на потенциала и заложбите на младите хора и да им предоставят възможности за развитие и реализация, така че те да останат да учат, живеят и работят тук. Г-н Стоилов призова даровитите деца на Русе да бъдат амбициозни и винаги да си поставят високи цели.

Кметът връчи грамоти на 33-ма ученици, отличени с едногодишни стипендии в размер на 135лв. месечно, възпитаници на МГ „Баба Тонка”, АГ „Гео Милев”, СОУ „Христо Ботев”, ОУ „Братя Миладинови”, СОУ „Васил Левски”, СОУ „Възраждане”, СОУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ”, СОУПНЕ „Фридрих Шилер”, ОУ „Иван Вазов”, ОУ „Любен Каравелов” и ОУ „Ангел Кънчев”.

Всички те са завоювали призови места на национални олимпиади по физика, астрономия, математика, математическа лингвистика; Национален конкурс „Бог е любов”; Национален пролетен турнир по информатика; първи места от финали на държавни първенства по спортна гимнастика, вдигане на тежести, плуване, скокове на батут, лека атлетика, бадминтон, карате, спортна стрелба и фехтовка; национални конкурси в областта на изкуството.

Останалите призове бяха връчени от председателя на Общински съвет – Русе засл.проф. Васил Пенчев, зам.-кмета по Хуманитарни дейности Иван Григоров, директора на дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова и началника на отдел „Образование“ Сашо Щерев.

Общо 164 възпитаници на 15 общински и 4 държавни училища са получили допълнително материално стимулиране през 2013 година. То е на стойност 11 409 лв. Средствата са от предвидените в бюджета на Община Русе за подпомагане на деца с изявени дарби. Финансовите стимули са за призови класирания от конкурси в областта на културата, изкуството, науката и спорта – общински и регионални етапи от национални олимпиади, състезания,  държавни първенства по различни видове спорт, ученически игри и др.