Над 13 000 000 лв. невнесени осигуровки в Русе
Над 13 000 000 лв. невнесени осигуровки в Русе / netinfo

Над 13 000 000 лв. е дефицитът от невнесени осигуровки в НАП-Русе. Това са установили инспекторите в края на първия етап на разширената си проверка за уточняване на данъчно-осигурителните сметки на русенци. Той е натрупан предимно от 195 юридически и физически лица, които не  са внесли в срок задължителните вноски за осигуряваните от тях граждани за ползването на здравни и пенсионни права.

 

В сумата са включени и  наложените им досега глоби за неспазване разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване. Публичните изпълнители вече са подготвили необходимата документация и в близките дни ще започнат запори на финансови средства и имущество на длъжниците към осигурителната система.

 

Осигурителните вноски, които са за сметка на осигурителите се внасят едновременно с изплащането на дължимото възнаграждение или част от него. Осигуровките за сметка на осигурените лица се внасят при заплащане на дължимото възнаграждение.

 

Когато възнагражденията са начислени, но не са изплатени, осигурителят внася осигурителните вноски до края на месеца, през който е извършено начисляването. Осигурителните вноски за самоосигуряващите се лица се внасят до 10-то число на месеца, следващ месеца, за който се дължат.

 

Работодателите, осигурителите, както и техните  клонове и поделения, самоосигуряващи се лица или упълномощени от тях лица подават в ТД на НАП декларация обр. 6 „Данни за дължими вноски и данък по чл. 42ЗДДФЛ”, в която се вписва общия размер на дължимите осигурителни вноски и общия размер на дължимия данък за внасяне за доходите от трудови правоотношения.

 

Декларацията се подава не по-късно от последния работен ден на календарния месец, през който е възникнало задължението за внасяне на вноските и данъка за съответния месец.