Наблюдават търговци дали укриват доходи
Наблюдават търговци дали укриват доходи / netinfo
Наблюдения за реалността на отчитаните обороти на магазини и заведения ще извършват екипи на НАП-Русе. Ако проверяващите преценят, че дневният оборот е подозрително нисък, ще „държат под око” обекта, за да преценят реалния приход на собственика. Контролиращите ще следят дали сервитьорите издават на всеки клиент касов бон. Регистрираните обороти от продажби през дните на наблюдението ще бъдат сравнени с обявяваните дотогава дневни постъпления на търговеца.

Проверките целят да се събере и доказателствен материал за последващи ревизии, ако се констатират значителни различия в динамиката на търговските обороти. Приходните инспектори ще проверяват и цялата документация на заведенията и магазините – от фактурите за получени стоки до спазването на осигурителното законодателство.

Ще се следи дали работещите в обектите имат сключени трудови договори. В противен случай ще бъде уведомявана Инспекцията по труда, за да предприемат действията от тяхната компетентност. Ако се установи, че има и невнесени здравно-осигурителни вноски за работниците, инспекторите от НАП също ще съставят актове. Глобите са от 1000 до 2000 лв., а при повторно и за всяко следващо нарушение от 2000 до 4000 лв.