На кого пречи шума от джамията?
На кого пречи шума от джамията? / netinfo

Едва трийсетина души се събраха на мълчаливия протест организиран от ПП „Атака” и ВМРО пред русенската джамия „Саид паша”. Националистите настояваха да се спре звука от високоговорителите на минарето. От „Атака” окачествиха езана, приканящ мюсюлманите два пъти дневно за молитва, като „звуков терор” за живеещите в квартала православни българи. Според тях мелодията, която пее мюезина, надвишава с 27 % допустимите 55 децибела дневен шум.

 

От мюсюлманското настоятелство контрираха като обясниха, че по тяхно настояване екип на РИОКОЗ е замерил шума и те са намалили тонколоните до необходимите нива. От РИОКОЗ потвърдиха информацията. Мухарем Мухаремов, председател на настоятелството на мюсюлманите в Русе, окачестви това като пореден опит на партията да разпалва етническо напрежение и да печели политически дивиденти. Оказа се, че сред симпатизантите на Атака, присъстващи на протеста, няма нито един жител на квартала около джамията.

 

Пред „Дарик” хората обясниха, че чуват звука от минарето, но са свикнали с него и това не им пречи. Директорката на намиращата се в близост детска градина отрече звука да се чува вътре и да пречи по някакъв начин на децата. От 2006 година до сега, от Атака са събрали 3000 подписа на русенци, които искат да се спре звука от джамията. Мирослав Славчев-председател на групата общински съветници на партията, не успя да обясни, колко от тези подписи са на хора живеещи в региона.

 

На заседаниеето на Общинския съвет в четвъртък, старейшините ще гласуват внесеното от националистите предложение за премахване на високоговорителите. Ако от общинската управа решат да изпълнят желанието на Атака това ще бъде незаконосъобразно и ние ще си търсим правата, заканиха се мюсюлманите, които се бяха събрали за следобедна молитва.