На 7 октомври започва раздаването на храни на най-нуждаещите се
На 7 октомври започва раздаването на храни на най-нуждаещите се / netinfo

В Русе и областта кампанията по раздаване на храни от интервенционните запаси на ЕС на най-нуждаещите се ще започне на 7 октомври, съобщи председателят на ОС на БЧК Русе д-р Руденко Йорданов.

Областният управител на Русе Венцислав Калчев информира за програмата „Разпределяне на храни от интервенционни запаси на ЕС на най-нуждаещите се лица”, която се организира от Българския червен кръст, в сътрудничество с Държавен фонд „Земеделие”, Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по безопасност на храните и се реализира успешно у нас вече пет поредни години. Досега са били раздадени общо 54 485 206 кг храни и хранителни продукти на стойност 89 360 480 лв., като са подпомогнати над 1 284 206 души.

Тази година ще бъдат раздавани 11 вида продукти – ориз, брашно, спагети, захар, олио, фасул, леща, конфитюр, пчелен мед, вафли и картофено пюре, като всеки пакет ще бъде с тегло малко над 25 кг.

Д-р Руденко Йорданов заяви, че през 2013 г. броят на правоимащите лица е увеличен с над 160 като хранителни пакети на територията на област Русе ще получат общо 8701 души. Тази година право да получат хранителни продукти по програмата имат и ветераните от войните, чийто доход не надвишава официално определената линия на бедност.

Всички останали допустими лица по програмата са посочени в Наредба 18/22 октомври 2007 г. за условията и реда за разпределяне на храни от интервенционните запаси за най-нуждаещите се, издадена от МТСП, Министерство на здравеопазването и Министерство на земеделието и продоволствието.

Вторият транш на раздаване на продукти от интервенционните запаси на ЕС се очаква да стартира през месец декември.