Музикалният конкурс Франц Шуберт започва днес
Музикалният конкурс Франц Шуберт започва днес / netinfo
Шестият музикален конкурс “Франц Шуберт” започва днес и ще продължи една седмица. За първи път тази година конкурсът е със статут на международен. Участниците са 107 от Русия, Холандия, Южна Корея, Румъния, Австрия, съобщи директорът на музикалното училище Мария Дуканова, която е и един от основните организатори и двигатели на конкурса.

Тазгодишното издание е юбилейно-навършват се 10 години от създаването на конкурса и 210 от рождението на неговия патрон Франц Шуберт. 4 са категориите, в които ще се състезават участниците: пиано, класическо пеене, клавирни дуа и камерна музика. Възрастовите групи са 3-до 14, до 19 и до 30 години. За първи път тази година се въвежда трети тур за категориите пиано и класическо пеене-представяне с оркестър. Наградите са много и не са само парични.

В откриването на конкурса ще участва и по-голямата част от журито-изтъкнати музиканти- Мария Принц, Тамара Поддубная, Георги Спасов, Атанас Куртев, Роберт Канети, който ще е и диригент. Тамара Поддубная пък води майсторския клас по пиано.

Конкурсната програма ще се провежда в залите “Русе”, “Култура” и “Филхармония”. Заключителният концерт ще бъде на 22-ри ноември от 18 часа, като входът е свободен за всички желаещи.