Д-р Хубчев, Йоана и Ивета
Д-р Хубчев, Йоана и Ивета / Дарик радио Русе
Близначките се чувстват добре
100086
Близначките се чувстват добре
  • Близначките се чувстват добре
Преди два дни в русенския Акушеро-гинекологичен комплекс към Университетска болница „Канев“ сестри близначки родиха заедно рожбите си. Щастливото събитие е абсолютно случайно съвпадение, твърдят младите майки и лекарят, който ги изроди-д-р георги Хубчев. 19-годишните Йоана и Ивета са родени в Русе, учат в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия и дори вече работят. Предвид обстоятелствата обаче, завършват образованието си в самостоятелна форма на обучение. Сега Йоана живее в Николово, а Ивета - в Ценово. 

Неотдавна Йоана се омъжва и забременява, а по същото време и Ивета научава благата вест, че ще става майка. Оказват се с един и същи термин за раждането на своите две момиченца. В България на практика такъв случай няма, а по света също са рядкост, коментира началникът на отделение Акушерство и гинекология доц. д-р Георги Хубчев, който заедно с 2 екипа от акушерки и анестезиолози изражда момиченцата.

Едното от тях се ражда в 12:45ч. с тегло 3600 кг., а малко по-късно в 14:05ч. на бял свят се появява и другото-с тегло 2 750 кг. Малката Пресияна е при мама Йоана, но бебчето на Ивета-Моника в момента е в София, съобщи още д-р Хубчев. Оказва се, че е с вроден порок на сърцето, но е добре и прогнозите за състоянието му са обнадеждаващи. Д-р Хубчев съобщи, че младите майки се чувстват добре и след 5 дни в болницата могат да бъдат изписани, но се очаква и преценката на детските лекари, за да може момичетата да си тръгнат щастливи със своите рожби.