Млади математици от МГ се завърнаха с награди от Хонконг
Млади математици от МГ се завърнаха с награди от Хонконг / netinfo

Водени от доц. Ивайло Кортезов от Института по математика към БАН и от Мирослава Костадинова - учител в Математическата гимназия „Баба Тонка“, младите математици се завърнаха от престижното международно състезание в Хонконг с купи и медали, завоювани при силна конкуренция между над 40 отбора от цял свят. Децата се готвиха усилено цяла година, за да представят достойно града и страната ни.

Четиримата шестокласника решаваха задачи редом със свои връстници от Южна Африка, Австралия, Канада, САЩ. В индивидуалното класиране Радомир Пеев завоюва сребърен медал, а на останалите трима - Петър Няголов, Николай Стоилов и Никол Иванова не им достигна по 1 точка, за да се класират за бронзови медали и останаха на 4-то място.

Русенският отбор подари на китайските домакини картина на Доходното здание, нарисувана от 12-годишната Адриана Станчева от гимназия „Христо Ботев“. Рисунката беше подарена на Фонд „Математика на бъдещето“ за конкурса „Красиво Русе, красива България“. Благодарение на средствата, дарени от фирми и частни лица на Фонда, стана възможно и участието на русенския отбор в международното състезание. Учениците подариха на домакините националния ни флаг, разказаха им за града и страната ни, и показаха традиционни народни носии.

С участието на децата в математическата надпревара за ученици до 14 години, която се проведе от 13 до 19 юли в Хонконг, се възстанови традицията русенски отбор да се представя на престижното международно състезание. Фонд „Математика на бъдещето“ е отворен за нови дарения, за да може подкрепата за младите математици да продължи във времето.