Младежи от Русе участваха в международен проект
Младежи от Русе участваха в международен проект / Община Русе
Младежи от ОМД-Русе взеха участие в международен проект по програма „Еразъм +“, домакинстван от Асоциация „Интеркамбия“ в Малага, Испания. Темата на проекта беше „Включване на младежи с увреждания, използвайки различни спортни и интерактивни дейности“ и се проведе в център за социални иновации „Ла нория“.

В рамките на една седмица участниците от България, Сърбия, Италия, Полша, Гърция и Испания говориха по темата, участваха в различни уъркшопи, срещаха се с млади спортисти – параолимпийци и практикуваха акройога. Българската група участници представи презентация за младежите с увреждания в България, като се запозна и със ситуацията в другите държави.

По време на подготвените от партньорите уъркшопи, участниците практикуваха различни видове симулационни дейности, адаптирани за хора с увреждания и дискутираха проблемите в различните държави. Целта на проекта беше участниците да осъзнаят начина на живот на младежите с увреждания и да научат нови методи за приобщаване и включване.

Участниците в проекта имаха възможност, също така, да опознаят нови култури, да разговарят със свои връстници по различни теми и да намерят нови приятели. Една от най-интересните части на проекта беше организираният флашмоб пред Катедралата на Малага, където младежите направиха концерт с чаши, след което представиха интересна комбинация от мажоретен танц.

Българските участници се върнаха положително настроени, с желание да разкажат на своите връстници за проекта, като в най-скоро време ще организират информационно събитие в ОМД-Русе, по време на което ще представят дейностите по проекта и опита, който са придобили.