Младежи раздават гривни и картички срещу цигари
Младежи раздават гривни и картички срещу цигари / netinfo
Гривни и картички срещу цигари ще раздават днес в Русе. В Световния ден без тютюнопушене /31 май/ БМЧК - Русе ще се включи в кампанията за борба с цигарите под надслов „Ти можеш”.

Около 20 доброволеца ще обикалят централната част на града и ще раздават специално изработени гривни и картички. В предварително направени кутии във формата на цигари, те ще събират от гражданите цигари, за да се ограничи до известна степен тютюнопушенето.

Събраните цигари ще бъдат публично изгорени на площада пред Съдебната палата. Кампанията е насочена към пушачите и към непушачите. Пушачите ще бъдат приканвани от доброволците да се разделят с поне една цигара и през деня да намалят тютюнопушенето. А тези, които не пушат, също ще получават гривна и брошура с пожелание да не пропушват.

Кампанията ще се проведе от 16 до 18 часа.

Страните членки на Световната здравна организация създадоха Световния ден без тютюн през 1987 г., за да привлекат вниманието върху тютюневата епидемия и предотвратимите смърт и болести, които тя причинява. Същата година е решено 7 април 1988 г. да бъде „Световен ден без тютюнопушене”. Преди 20 години се приема всяка година на 31 май да се отбелязва „Световен ден без тютюн”.