Млада архитектка споделя идеите си за развитието на кея
Млада архитектка споделя идеите си за развитието на кея / Дарик Русе, Искра Георгиева

Една млада жена представи днес своите идеи за бъдещето на Крайбрежната зона в Русе. 25-годишната Ирина Ангелова е русенка, която през януари тази година завършва специалност „Архитектура” в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. С помощта на Община Русе и Пристанищна инфраструктура излиза нейната разработка „Крайбрежната зона на град Русе. Проблеми и перспективи при планирането”.

Условно тя е разделена на три части. Първата е ретроспекция на проектите и плановете за развитието на кея. Втората представя примери от близки по вид и население градове до Русе, разположени в горното течение на Дунав. Третата е визията на младата архитектка за развитието на зоната.

Ирина Ангелова сподели, че е направила тази разработка заради сантиментални спомени-израсла е близо до реката на „Княжеска”. „Сега крайбрежната зона не е това, което беше и трябва да бъде, а има огромен потенциал”, сподели тя. Според нея тя трябва да се превърне в красива паркова територия, да има възможност за водни спортове, да се възстанови зоната около речна гара.