Митрополит Наум служи в два манастира за Св. Марина
Митрополит Наум служи в два манастира за Св. Марина / снимки:Русенска митрополия

Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит уважи два манастира в русенско, носещи името на Св. Марина, чиято памет отбелязахме вчера-17 юли. На 16 юли дядо Наум отслужи св. литургия в Сяновския манастир „Св. Марина”. В съслужение с владиката бяха духовници от гр. Русе и Русенска епархия, както и архим. Атанасий от българския храм в Атина. На богослужението присъстваха множество миряни, деца и младежи, пребивавали на православен летен лагер в св. обител през последните седмици. Митрополит Наум се обърна с кратко слово към присъстващите, като поздрави всички с предстоящия празник на манастира, подчертавайки важността и необходимостта от православното обучение и практически занимания, които за поредна година обединяват деца и възрастни в св. обител.

След литургията, духовници и миряни споделиха духовната си радост на обща скромна трапеза.

Сяновският манастир „Св. Марина” е действащ, но без монаси. Интересното в него е лечебното му аязмо, което е единственото действащо в Добруджа. Всяка година на храмовия празник (17 юли), в манастира се стичат множество богомолци от цялата страна, за да се докоснат до лековитата вода.

На 17 юли, по установена стародавна традиция, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум отслужи св. литургия на открито в манастира „Св. Марина” край с. Каран Върбовка.

В съслужение с архиерея бяха: архим.Емилиан, и.д. игумен, архим.Атанасий Султанов от българския храм в Атина, ст. ик.Марин Стоянов от храм „Успение Богородично” – Русе, свещ. Диян Димчев – председател на храм „Св. Петка” с. Горско Абланово, свещ. Станислав Иванов от храм „Св. Петка” – София и дякон Недялко Димитров. Песнопенията на клира се изпълняваха от: свещ. Станимир Велчев, дякон Орлин Янчев, ст. ик. Георги Георгиев – арх. нам. за Разградска духовна околия, прот. Искрен Казаков и прот. Иван Стоянов.

От ранна утрин св. обител бе изпълнена с множество поклонници, дошли да се помолят за здраве и да получат от лековитата вода на чудотворното манастирско аязмо. Голяма група християни от гр. Русе беше организирана от дякон Орлин Янчев, секретар на Русенската св. митрополия, а в манастира към тях се присъединиха и вярващи от различни населени места от цялата страна.

В края на богослужението митрополит Наум извърши водосвет и поръси богомолците за здраве. Владиката произнесе проповед за празника и благодари на всички, които са имали възможността да дойдат от близо и далеч, за да потърсят молитвеното застъпничество на Христовата мъченица, посечена заради името Господне, подчертавайки силата нейната вяра и необходимостта да й подражаваме.