Министър Лиляна Павлова: Русе е перлата на Дунав
Министър Лиляна Павлова: Русе е перлата на Дунав / netinfo
Министър Лиляна Павлова: Русе е перлата на Дунав
80856
Министър Лиляна Павлова: Русе е перлата на Дунав
  • Министър Лиляна Павлова: Русе е перлата на Дунав

В Русе официално беше открита обновената централна градска част, включваща участък от ул. „Александровска“, площад „Батенберг“ и прилежащите пространства. Проектът се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие“  2007-2013 с над 5.4 млн.лв. Рехабилитацията коренно промени облика на централната част на дунавския град.

„Виждам Русе преобразен и разцъфнал. Освен духа, който притежава, градът вече върна своя блясък на перлата на Дунава“, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която участва в официалната церемония. Тя подчерта, че благодарение на усилията на кмета и неговия екип в Русе по оперативна програма „Регионално развитие“ са реализирани проекти за 67 млн.лв. „Това е сериозна инвестиция, която с ентусиазма, с експертизата, с волята и желанието на екипа  успяхме да реализираме в  подобряване на градската среда, интегриран градски транспорт, социална, културна, здравна инфраструктура и редица  проекти по програмите за трансгранично сътрудничество. Министър Павлова отбеляза, че екипът на община Русе е изградил сериозен капацитет  в работата по европейски програми, благодарение на който ще може да се усвояват средства и по новата оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020г. „Подписахме споразумение и делегирахме пълното си доверие, право, правомощия  и финансиране  на общината в размер на 56 млн.лв.  По този начин общината ще може сама да избере своите проекти и да ги реализира по най добрия начин“, отбеляза регионалният министър.  Сред приоритетите в новия програмен период е довършване модернизацията на централната р градската среда и отварянето й към пристанището. “Русе трябва да продължава да разцъфва, защото русецни го заслужават“, изтъкна министър Павлова. Тя пожела на жителите и гостите на града да ползват новата придобивка със здраве, но и да я пазят от посегателства.

Кметът Пламен Стоилов обясни, че осъществяването на проекта за благоустрояване на градската част е реализиран с пълната подкрепа на правителството и на министерството на регионалното развитие. "Готови сме с инвестиционните проекти за новия програмен период", подчерта градоначалникът. Община Русе вече получи за новия програмен период 56 млн. лева безвъзмездно финансиране за реализацията на важни инфраструктурни проекти по оперативна програма „Региони в растеж“ до 2020 г.