Международно жури оценява русенския музей за наградата Жива
Международно жури оценява русенския музей за наградата Жива / Дарик Русе, Искра Георгиева

Регионалният исторически музей – Русе ще бъде инспектиран от жури, което ще провери на място дали музеят заслужава престижната международна награда „Жива“. През лятото на настоящата година Русенският музей кандидатства за награда „музей на годината“, връчвана от Форум за славянски култури. Екипът от проверяващи се състои от експерти на Европейската музейна академия, експерти от Форума за славянски култури и студенти от Факултета по хуманитарни науки към Университета на Приморска в Пиран, Словения.

Журито ще търси творческото ползване на колекциите, съчетано с иновативен интерпретативен подход, социалната отговорност на музея към местни, регионални и национални общности. Ще се обърне внимание на музейните педагогически програми за деца, младежи и възрастни. Журито, в състав Биляна Брайович (Черна гора), Бранислав Светозаревик (Македония) и Симонида Мильковик (Македония) ще посети днес Художествената галерия в Сливен, а в петък и събота ще е в Русе.

За наградата „Жива“ са кандидатствали 13 музея от 9 страни – Словашкия национален музей на музиката (Словакия), Държавния исторически музей – Москва (Русия), Градския музей на Крива Паланка (Македония), Национален технически музей – Прага (Чехия), Музей на съвременното изкуство на Република Сръбска (БиХ), Национален музей в Кикинда (Сърбия), Национален музей на Черна гора, Галерия Матица Сръбска (Нови Сад, Сърбия), Словенски етнографски музей (Любляна, Словения).