Медиатор обяснява на ромите за здравните осигуровки
Медиатор обяснява на ромите за здравните осигуровки / cнимкa: Sofia Photo Agency

През юли oфисът на НАП и Община-Русе ще проведат сред ромите в кв. „Средна кула” съвместна кампания за разясняване на възможностите и изискванията за здравно осигуряване. Голяма част от тях са трайно безработни или сезонни работници и рядко внасят здравните си вноски – най-вече при неотложна нужда от медицинска помощ, съонщиха от русенския офис на приходната агенция.

Ромите ще бъдат запознати с необходимостта от редовно здравно осигуряване, чрез квалифициран медиатор по здравна и социална политика. Това ще е общинският служител Кирил Ангелов, който е спечелил конкурс и е преминал специализирано обучение по програмата „Глаксо” на българското и австрийското министерства на здравеопазването. Той е израснал в ромската общност и познава перфектно нейните обичаи и език, а като студент в трети курс на Земеделския колеж е спечелил и доверието на мнозина в нея.

Младият специалист е получил от русенската приходна администрация информационни материали и брошури за здравно осигуряване на безработни и самоосигуряващи се лица, които ще бъдат залепени на възлови места в ромските райони и раздавани по семейства.В разговори той ще обяснява защо и как могат да се правят здравни вноски, а в интернет ще проверява по ЕГН осигурителния статус на всеки желаещ, чрез електронната услуга в сайта на НАП.

През следващите месеци инициативата ще обхване и други ромски райони в кварталите „Селеметя” и „Тракцията”, казаха още от НАП.