Медали и висока оценка за Клуба по роботика в МГ
Медали и висока оценка за Клуба по роботика в МГ / netinfo

С много медали и висока оценка за представянето си се завърна Клубът по роботика към Математическа гимназия „Баба Тонка" от Дни на роботиката 2015. Организатор на събитието бе Технически университет-София.

По-голямата част от отборите, включили се в надпреварата, бяха от студенти от техническите университети в София и Варна и от Русенския университет.  Средните училища бяха представени от Столичната математическа гимназия и от няколко професионални гимназии от страната. Клубът по роботика към Математическа гимназия „Баба Тонка" участва с четири отбора, които се включиха в почти всички състезателни категории.

Дебютът на клуба в надпревара от такъв ранг беше повече от убедителен. Възпитаниците на МГ завоюваха следните призови места:

- в  категория „3D лабиринт” златен медал грабнаха Васил Атанасов и Павел Димитров с робота Хари;

- в категория „Сумо 10х10” - сребърен медал за отбора на Станислав Георгиев и Иван Игнатов и бронзов медал за отбора на Калоян Мънев, Любомир Филипов и Кристиян Стоянов;

- в категория „Следене на линия - готови платформи” - сребърен медал за отбора на Калоян Мънев, Любомир Филипов и Кристиян Стоянов;

- в категория „Софтуерен лабиринт” - бронзов медал за отбора на Цветомир Веселинов, Ивайло Петков и Никола Йорданов.

Те получиха медалите си на тържествена церемония лично от проф. Недко Шиваров - създателя на първия български робот „Робко 1”.

Ръководител на отбора бе Донка Симеонова - старши учител по Информатика и Информационни технологии в МГ „Баба Тонка”.  При подготовката и участието си в състезанието, отборите разчитаха на съдействието на доц. Георги Христов и доц. Пламен Захариев от катедра „Телекомуникации” към Русенския университет. Русенци получиха адмирации за отличното си представяне от организаторите, ръководители на други клубове по роботика и разработващи екипи от БАН.

По покана на един от световните лидери в сектора за бизнес софтуер Sap Labs България, на 1 април учениците от Клуба по роботика посетиха офиса на компанията в София.  Те получиха ценна информация за възможностите за професионална реализация в областта на информатиката и информационните технологии,  както и покана за обучение в SAP GeekyCamp – школа за програмиране със състезателен елемент.