Мароканец и румънка първи на бягането Гюргево-Русе
Мароканец и румънка първи на бягането Гюргево-Русе / снимка:Община Русе

Днес се проведе първото издание на международното бягане на Свободния дух „Гюргево – Русе“ (Free Spirit Run Giurgiu - Ruse). Сред официалните лица, които присъстваха на събитието бяха зам.-кметът по хуманитарни дейности в Община Русе - Иван Григоров, народният представител Светлана Ангелова,  кметът на Гюргево – Николае Барбу, зам.-кметът на Община Гюргево – Йонут Чака, организаторите на проявата - Анелия Нунева и председателят на Спортен лекоатлетически клуб „Дунав“ – Евгени Игнатов, председателят на Спортен клуб „Дунарея“ –Адонис Пую, Валентин Заяков – представител от Министерството на младежта и спорта, директорът на ССУ „Майор Атанас Узунов“ – Борис Цветанов и др.

Официалното откриване се състоя в центъра на Гюргево. Кметът Николае Барбу поздрави с добре дошли близо 250-те участници и приветства за инициативата, в която си подават ръка две общини в името на приятелството и спорта. Г-н Григоров се обърна към присъстващите с думите: „За мен е чест и удоволствие да бъда част от откриването на първото трансгранично състезание. Винаги Русе и Гюргево са работили като приятели и инициативата е съвместна. Пожелавам тя да продължи и в бъдеще.“

След 15-километровия пробег, чийто маршрут мина през Дунав мост, участниците финишираха в центъра на Русе. Освен най-многобройните българи и румънци в състезанието, имаше представители и от Франция, Италия, Австрия, Япония, Унгария, Молдова и Англия. В надпреварата се включиха известните наши спортисти Стоян Владков, Маринела Нинева, Шабан Мустафа и румънската състезателка Анкуца Бобосел.

Г-н Григоров и г-н Чака наградиха първите 10 финиширали жени. Първо място зае Анкута Бобочел от Румъния.  На първите десет от мъжете, отличия връчиха г-н Заяков и г-н Пую. Победителят в първия по рода си 15-километров пробег между две държави стана мароканецът Ахмед Насеф от Италия.

Състезанието се организира от Спортен лекоатлетически клуб „Дунав“, Община Русе, Спортен клуб „Дунарея“ и е с подкрепата на Министерството на младежта и спорта, Българска федерация по лека атлетика и Румънската федерация по лека атлетика и е включено в календара на Европейската федерация по лека атлетика. Събитието се зарадва на голяма популярност, провеждайки се в рамките на годината, в която Русе е обявен за „Европейски град на спорта 2016“.