Маратонки по жиците стреснаха русенци
Маратонки по жиците стреснаха русенци / Ахмед Алиев

Разтревожени граждани се обадиха в редакцията на Дарик за да съобщят за висящи маратонки по жици от електропреносната мрежа в града. Хората са обезпокоени от тиражираната версия от софийски медии, че висящите спортни обувки по жици и светофари дават знак, че наблизо обикаля  наркопласьор.

Според тази версия този знак е измислен в гетата на САЩ, където през 90-те години на ХХ век така се делели и териториите между различните наркобанди. Кратка обиколка на репортер на Дарик установи, че чифт черни маратонки висят пред сградата на операта, а чифт бели в близост до жилищна сграда на бул. „Цар Освободител” 13.

Маратонки по жиците стреснаха русенци
netinfo

Източници на Дарик близки до наркосредите отхвърлиха възможността това да е някакъв вид сигнализация на наркопласьорите. Според тях в момента трима-четирима души се занимават с разпространение на дрога. Те работят за една и съща групировка и няма място за конкуренция и маркиране на територии.

Няма логика и в това наркотици да се предлагат в центъра на града, смятат те. Според един от подалите сигнали в Дарик обаче, като съдебен заседател той бил наясно, че именно именно пред съдебната палата най-често се предлагат наркотици.

Другата версия, че това е част от ъндърграунд-културата на скейтърите също бе отхвърлена от местни скейтбордисти.

От полицията заявиха, че нямат информация висящите маратонки да са свързани нито с наркоразпространители, нито със скейтбордисти. Според тях най-вероятно става дума за абитуриенти, които обичат да се забавляват по по-нетрадиционен начин. Факт е, че много от висящите чифтове спортни обувки са забелязани покрай училища.