Лятна школа по антропология в Русе
Лятна школа по антропология в Русе / Русенски музей, архив

Лятната школа по антропология на Нов Български университет ще се проведе в началото на септември за четвърти пореден път, съобщават домакините от русенския музей. Темата тази година е „Антропология на града – градски пространства и места на религиозен култ (християни и мюсюлмани).

Професор Франсоа Руег от университета във Фрибург, Швейцария, който участва и миналата година, ще е един от лекторите в школата. Той ще доведе докторанти от Швейцария и Румъния, а доц. Ирена Бокова ще доведе свои студенти в Русе. Програмата включва не само лекции, които ще се проведат в залите на музея, но и практически занимания на терен – в Русе, в Тутракан, при текето Демир баба и в Разград.

Миналата година професор Руег посети за пръв път Тутракан и след тридневното проучване, заедно със студентите, той остана сам, за да прави интервюта за Софта боба с местните жители. Проблемите около намирането на преводач от френски се разрешиха, след като професорът заговори с местните турци на румънски – език, който те са учили в периода между двете световни войни. Тази година в Тутракан ще се разгледат местни култове към „бобите” – квартални духове покровители, на които мюсюлмани и християни палят свещи. Ще бъдат разгледани и култови практики при текето на Демир баба край Исперих.