Къде ще е третият мост над р. Дунав ясно след година
Къде ще е третият мост над р. Дунав ясно след година / Дарик Русе, Искра Георгиева

В рамките на година ще стане ясно къде може да бъде изграден трети мост над р.Дунав. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николина Николова. Тя беше в Русе за третото заседание на Междуведомствения комитет за устойчиво развитие на вътрешноводния транспорт в общия българо-румънски участък на река Дунав. В срещата участваха и заместник-директорът на отдела за България в Главна дирекция  „Регионална политика“ на Европейската комисия Карстен Расмунсен и Чезаре Бернабей от Генерална дирекция „Мобилност и транспорт” на Европейската комисия.

На днешното заседание е взето решение за създаване на четири работни групи, една от които има за цел провеждане на предпроектни проучвания за изграждането на мост мужду България и Румъния. Ще се анализират вариантите мостът да бъде или при Силистра, или при Оряхово, или при Никопол, или пък втори мост при Русе. „През следващия финансов период ще дадем големи възможности за развитие на регионите и конкретно за България и Румъния.

Създаването на подобни общи комисии ще помогне много за това.”, заяви Карстен Расмусен. Той заяви, че срещи като днешната са много важни и че Европейската комисия изразява пълната си подкрепа за съвместна работа между двете страни. Останалите работни групи, които са формирани днес са свързани с подобряване на корабоплаването по Дунав и нови общи проекти между България и Румъния.