Криминалните деяния в русенско нарастват
Криминалните деяния в русенско нарастват / ОД на МВР

Русенска област е сред по-спокойните региони по отношение нивата на криминална престъпност, стана ясно на проведения днес отчет за работата на ОД МВР – Русе за 2009 година. На представянето присъства директорът на Главна дирекция “Охранителна полиция” комисар Милчо Енев. Статистиката сочи, че престъпленията по криминална линия са 3099. От тях приключени като разкрити са 1631, което е с 366 повече от предходната година. Забелязва се нарастване на криминалната активност на населението. Доминиращо място заемат имуществените престъпления, най-масово от които е кражбата. Сериозно място сред посегателствата имат и грабежите, но значително е нарастнала разкриваемостта им. Измамите са намалели, след последните успешни удари на русенската полиция срещу извършителите на такива престъпления.

През 2009 г. са образувани 35 досъдебни производства срещу 60 лица за престъпления свързани с наркотици. Статистиката сочи 147 непълнолетни лица като извършители на престъпления.
В резултат на ефективната превантивна дейност на полицейските служители рязко намаление, с близо 700, бележи броят на регистрираните пътнотранспортни произшествия по пътищата в Русенска област, въпреки значителното увеличение на трафика. В същото време заради агресивно и безразсъдно поведение жертвите на пътя са се увеличили с 20.

В историята ще остане и разследването за подкуп и търговия с влияние срещу трима общински съветници от Русе, въз основа на което комисията „Кушлев” предяви най-големия имуществен иск от съществуването си до момента.

Директорът на ГД “Охранителна полиция” комисар Милчо Енев даде положителна оценка за постигнатите резултати от служителите на ОДМВР-Русе през 2009 г. Като приоритетни задачи за изпълнение през настоящата година той очерта: изграждането на Шенгенска информационна система и обучението на състава за работа с нея; полицейското сътрудничество с Румъния; издаването на новите лични документи; работата по безопасност на движението.

Положителна оценка за съвместната работа и постигнатите резултати даде и окръжният прокурор на Русе Огнян Басарболиев. Той информира, че по отношение противодействието на корупцията и злоупотребата с власт има успешно приключени над 5 дела срещу длъжностни лица - кметове, общински съветници и други на отговорни позиции, които са вече внесени в съда и работата в това направление ще бъде приоритет в съвместните действия през 2010 г.