Кораб потъна в лимана на Драгажния флот
Кораб потъна в лимана на Драгажния флот / netinfo

Кораб е потънал в лимана на Драгажния флот край Русе. В горивните танкове на плавателния съд има около 20 000 литра газьол. Назначена е експертна комисия, която да разследва инцидента, каза пред Дарик изпълнителният директор на “Морска администрация” в Русе капитан Георги Иванов. Тя трябва да се произнесе до края на месеца.

Корабът е превозвал дърва и е влязъл в регионалното пристанище, за да разтоварва. Все още не са ясни причините за аварията. Екипажът е обяснил, че е усетил удар по корпуса на кораба с предмет под водата. При инцидента няма пострадали моряци.

Директорът на АППД Павлин Цонев коментира, че по молба на Морска администрация агенцията е осигурила нефтосъбирача „Поморие”, който е бил използван за събиране на разлив. Това обаче е било еднократно, втори път не се е наложило да се събира разлив.

По неофициална информация корабът е собственост на фирма „Гора инвест”, откъдето отказаха коментар по случая. Коментар отказват и от Регионалната инспеция по околната среда и водите, а от Басейнова дирекция Плевен заявиха че събират информация. Ясно е само, че на директора на Драгажния флот е разпоредено да постави заграждения в лимана, за да се спре евентуален разлив.