Консултантски екип от Оман проучва ползите от Дунав мост при Силистра
Консултантски екип от Оман проучва ползите от Дунав мост при Силистра / netinfo
Екип от международни консултанти, нает от Министерството на финансите в Оман, бе в Силистра на работна среща във връзка с осъществяването на трансграничен проект за изграждане на Дунав мост с публично-частни инвестиции. Седем членна делегация, начело с Кийт Маккай – директор по инвестициите в Държавния общ резервен фонд на султаната се срещна с кмета Иво Андонов и общинското ръководство.

По време на деловото посещение бяха обсъдени икономическите ползи и възможностите от Дунав мост при Силистра. Най-общите параметри на проекта, потенциалният автомобилен трафик и синхронизацията между българското и румънското законодателства бяха сред разискваните въпроси. Домакините увериха потенциалните инвеститори, че проектът за мост над Дунав между Силистра и Кълъраш вече е получил подкрепа ръководствата на двете държави и от местните власти.

Сред аргументите в полза на бъдещата публично-частна инвестиция е очакваното увеличаване на транспортния поток от Близкия Изток за Източна Европа, след като бъде завършена през 2012 година рехабилитацията на път 1 – 7 от Турция през Хамзабейли, Лесово, Ямбол, Шумен и Силистра.