Конкурсът „Франц Шуберт”  се открива на 14-ти ноември
Конкурсът „Франц Шуберт” се открива на 14-ти ноември / DarikNews, архив

Млади музиканти от 7 страни ще участват в Деветия международен конкурс „Франц Шуберт”, който ще се проведе в Русе от 14 до 20 ноември, съобщиха организаторите от Училището по изкуствата. Сред тях има пианисти, певци, дуа и камерни състава.

Участниците са от всички музикални училища в България, като изключително голяма и силна е групата на русенските изпълнители. От чужбина има музиканти от Австрия, Сърбия, Македония, Украйна, Япония, Полша, Корея, Китай.

Членове на международното жури на конкурса „Шуберт-2013” са проф.доктор Атанас Куртев и проф.Георги Спасов от НМА,,Панчо Владигеров-София, проф.Щефан Мьолер, проф.Стефан Камиларов и проф.Мария Принц от Висшето училище за музикално и танцово изкуство Виена, и Антон Матев от "Антон Брукнер Университет” - Линц. Те ще оценяват участниците от четирите категории - пиано, класическо пеене, клавирни дуа за 4 ръце и камерна музика, които са разделени в три възрастови групи – до 14 г, до 19 г. и до 30 г.

Наградите са парични – в първа възрастова група те са 300 лв, 250 лв и 200 лв,. във втора - 500 лв, 450 лв и 400 лв., а в трета - 1200 лв, 1000 лв и 800 лв. Специалната награда на конкурса е Концерт във Виена на носителите на първи награди, който се осъществява със съдействието на Български културен институт «Дом Витгенщайн» - Виена. По решение на журито се присъждат награда за най-добро изпълнение на творба от Шуберт, Grand prix  за изключително ярко дарование, наградата на ОФД – Русе – концерт с оркестър, както и парични и предметни награди, осигурени от частни лица и организации.

Конкурсът „Франц Шуберт” е включен в Националната програма за закрила на деца с изявени дарби. Международната проява е сред събитията, посветени на кандидатурата на Русе за европейска столица на културата през 2019 г.