Комисия огледа критичните зони край Ро-Ро терминала и Свободна зона
Комисия огледа критичните зони край Ро-Ро терминала и Свободна зона / netinfo

Ръководена от заместник областния управител Веско Маринов комисия огледа две критични зони, които се наводняват при обилен дъжд и затрудняват движението на хора и превозни средства. Това са пътната отсечка от бул. „Тутракан” в района на Ро-Ро терминала и отклонението към Свободна зона – Русе.
По отношение на първия терен комисията констатира, че пътят се е отводнявал гравитачно по съществуващо дере в посока север до вливането в река Дунав. Според съставения след проверката констативен протокол, при реализацията на проекта ИСПА отводнителното дере е ликвидирано и в момента повърхностните води заливат бул. „Тутракан”.

Констатирано е също, че е запазен водостока под отсечката за Ро-Ро терминала и частта от дерето до отводнителната канавка на булеварда.
За осигуряване на отводняването на уличното платно и безопасната експлоатация на булеварда през настоящия зимен сезон и предстоящите пролетни дъждове и снеготопене, комисията предлага:

Да се направи геодезическо заснемане и проект за гравитачно отвеждане на дъждовните води до откритата част на колектора;

Разработеният проект да бъде реализиран до края на месец февруари;
Управителят на „ВиК” ООД да осигури разрешение за заустване на проектирания канал в откритата част на колектора;

Необходимите средства за изпълнение на решенията да се осигурят от Община Русе и да се подготвят документи за възстановяването им от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към МС.

Що се отнася до огледа на отклонението към Свободна зона – Русе, комисията е констатирала, че наводнената част от пътя се намира на завоя пред имота на „УСМ Шумен” и възпрепятства преминаването на хора и превозни средства към площадките на всички фирми, разположени в крайбрежната зона, източно от моста над р.Дунав. Под пътя има изграден водосток, в двата края на който има ретензионни обеми за събиране на повърхностните води. Естествените наклони насочват водите в тази най-ниска част, където се събират и повърхностните води от републиканския път Русе – Силистра. Няма възможност за повърхностно отводняване към река Дунав поради по-високите околни терени.

Комисия огледа критичните зони край Ро-Ро терминала и Свободна зона
netinfo
За осигуряване отводняването на терена и безопасната експлоатация на пътя комисията предлага:

Да се направи геодезическо заснемане и проект за отвеждане на водите от ретензионния обем до съществуващата канализационна мрежа на площадката на новия КПП на Дунав мост;

Помпената станция да бъде захранена с електроенергия от площадката на „УСМ Шумен”;

Проектът да бъде реализиран до края на месец февруари;

Необходимите средства за изпълнение на решенията да се осигурят от Община Русе и да се подготвят документи за възстановяването им от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към МС.