Книгата „Дунав реката на Европа” ще бъде представена пред средношколци от Русе
Книгата „Дунав реката на Европа” ще бъде представена пред средношколци от Русе / DarikNews, архив

От 11.30 ч. в зала 2-101 на РУ „Ангел Кънчев” (нов корпус) Васил Дойков и Николай Генчев – автори на книгата „Дунав реката на Европа”  ще се срещнат с русенски средношколци и техни преподаватели. Срещата ще премине под надслов: „Разговор за река Дунав” и е посветена на Международния ден на река Дунав - 29 юни 2012 г.  
След представяне на книгата ще бъде открита тематична фотоизложба във фоайето на Централния корпус на университета, с фотографии на Николай Генчев и Красимир Искъров.

Проявата се организира от Регионална инспекция по околната и средите – Русе, в партньорство с Асоциация „Еврорегион Данубиус Русе-Гюргево” и Параходство „Българско речно плаване” АД Русе, с любезното съдействие на ръководството на  Русенски университет „Ангел Кънчев” и Регионален инспекторат по образованието. Участие в срещата са потвърдили възпитаниците на СОУ ПНЕ „Фридрих Шилер”, ПГДВА „Йосиф Вондрак”, АГ „Гео Милев, СОУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ”, НУИ „Проф.  Веселин Стоянов”, СОУ „Христо Ботев”  и  ПГЕЕ „Апостол Арнаудов”.

Екипът на РИОСВ-Русе и партньорите се надяват участниците в срещата да обогатят познанията на познатата – непозната река и да споподелят впечатленията и дългогодишния изследователски  опит на доц. д-р Васил Дойков и инж. Николай Генчев.
Река Дунав е втората по големина река в Европа. Тя и притоците и са една от най-важните речни системи в Европа. Дунавският басейн е играл важна роля в политическото, социално-икономическoто и културно развитие на Централна и Източна Европа. Басейнът на реката е с площ 817 000 кв. км и включва 10 страни, което го прави басейнът обединяващ най-много страни по света. От извора си в Германия до Румънско-Украйнската делта, реката изминава близо 2888 км, свързвайки над 196  милиона души от Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия,  Румъния, България, Молдова и Украйна.

Река Дунав е от изключително значение и за Република България, тъй като представлява една от границите на страната ни и връзка с останалите части на континента. Всеки от нас може да допринесе за нейното устойчиво използване и закрила.
Денят на Дунав 29 юни е празник за една по-чиста и по-безопасна река като резултат от шестнадесетгодишно международно партньорство на страните от Дунавския басейн. Фестивали, срещи и образователни дейности отбелязват празника навсякъде по Дунавските брегове.