/ БГНЕС
Ситуацията с трафика на камиони в района на ГКПП "Дунав мост" при Русе е критична. Това коментира пред кметът на крайдунавския град Пенчо Милков. 

Причината е, че за пореден ден опашките от камиони в района на граничния пункт са километрични. Това затруднява, а на моменти блокира движението по пътя Русе - Мартен и по международния булевард "България", заради което русенци масово недоволстват. 

Огромно задръстване около ГКПП „Дунав мост“ при Русе

"Пътуването в района е ужасно. Работя в индустриална зона "Тегра", която се намира между Русе и Мартен. Заради задръстването от камиони тази сутрин пътувах половин час. Разстоянието е само пет-шест километра. Мои колеги попаднаха в задръстването и дойдоха на работа в 10:30 часа", обясни 39-годишният Йордан Йорданов. По думите му положението е същото и в обратна посока. 

Кметът на Русе Пенчо Милков обясни, че е разговарял с министъра на регионалното развитие и благоустройството. Премиерът също е информиран.

"Уверяват ме, че тировете се задържат в съседни области. Обясних, че положението е нетърпимо. Полицията в Русе прави всичко възможно да регулира трафика с всички сили и средства", каза Милков. 

Митничари конфискуваха над 190 000 къса цигари на ГКПП „Дунав мост“

Той информира, че до дни се очаква да бъде поставено началото на строителството на буферния паркинг.  "Надявам се в много бърз период да започне да се изгражда. Срокът е девет месеца, заедно с проектирането, но уверението на строителя е, че това ще стане по-бързо", обясни Милков. 

Областният управител на Русе Анатоли Станев коментира, че натоварванията от камиони са епизодични и са свързани с грубо погазване на правилата за движение от страна на някои чуждестранни шофьори. "Изпитваме затруднения по вменяването на отговорност, тъй като водачите са чужденци", обясни Станев. 

Откриха контрабандни цигари в опаковки от сухи пасти на „Дунав мост“ 2 (СНИМКИ)

Той каза още, че спирането на камиони в съседни на Русе области се ръководи от координационен център.

"За съжаление това понякога се прави кампанийно - след като тук вече имаме натрупване на камиони", каза Станев. 

По думите му проблемът ще се разреши след изграждането на буферни паркинги и с възобновяването на фериботната линия с Гюргево.

От граничния пункт съобщиха, че за последното денонощие в България през "Дунав мост" в двете посоки са преминали 2974 камиона.
БТА