Известният предприемач Игнат Канев ще посети Русенския университет
Известният предприемач Игнат Канев ще посети Русенския университет / снимка:Русенски университет

 

Видният строителен предприемач, филантроп и дългогодишен директор на Атлантическия съвет на Канада Игнат Канев ще гостува в Русенския университет днес. Визитата е по покана на ректора проф. Христо Белоев и е в отговор на проявения интерес към дейността и развитието на русенското висше училище.

На Канев ще бъде предоставена информация за образователната и изследователската дейност, ще разгледа и материалната база на университета. Ще бъдат обсъдени възможности за съвместни инициативи и проекти.

Роденият в с. Горно Абланово Игнат Канев напуска родината си на 15 години. През 1956 г. регистрира фирмата си в Канада. Днес оборотът й е над $ 250 млн. годишно. Осигурява работа на стотици канадци и свои сънародници. През 2011 г. Атлантическият съвет на Канада му връчва годишната си награда „Сен Лоран“ за принос „към идеалите и принципите на поддържането на международния мир и ред, залегнали във Вашингтонския договор“.

В словото си на церемонията Генералният консул на България в Торонто Иво Мускурав е подчертал личния принос на г-н Канев за приемането на България в Североатлантическия алианс и е припомнил забележителната му благотворителна дейност в русенкия край, помощта за българската общност в Канада, за дарените средства за изграждането на православния храм „Св. Димитър“ в Брамптън. Игнат Канев е носител също на Ордена „Стара планина“, първа степен, както и на „Ордена на Онтарио“.