Източват горивото от потъналия кораб
Източват горивото от потъналия кораб / Дарик радио - Русе, Галина Тодорова
Източват горивото от потъналия кораб
59121
Източват горивото от потъналия кораб
Източват горивото от потъналия кораб
  • Източват горивото от потъналия кораб
  • Източват горивото от потъналия кораб

Очаква се днес да започне източването на горивото от потъналия край Русе кораб, съобщи Иван Жеков началникът на отдел „Контрол на корабоплаването” в от Морска Администрация. Днес следобед водолази за пореден път оглеждаха плавателния съд и монтираха приспособление, което да свърже маркуч с горивния танк на ферибота.

Ако няма трудности се очаква горивото да бъде източено до края на деня. На собственика ще бъде написано предпидсание за изваждане на плавателния съд, и вероятно той ще бъде нарязан за скраб.

Митницата контролира изваждането на горивото, което след това ще бъде прибрано в данъчен склад, съобщи началникът на Митница Русе Веселин Георгиев. Ясно е че на 1 ноември са заредени 27 тона гориво в кораба, но част от тях са вече изразходвани. След изваждането на количеството от потъналия съд ще бъдат направени проверки за това дали част от него се губи и къде.

Кораба „Феритоп 1” потъна в лимана на Дунавски драгажен флот на 9 ноември. Разследването на инцидента продължава, като ще бъдат използвани и данните, събрани от водолазите. Становището трябва да е готово до края на месеца.

Чуйте подробности от Иван Жеков и Веселин Георгиев в прикачените файлове.