Изтичането на гориво от потъналия кораб може да има сериозни последици
Изтичането на гориво от потъналия кораб може да има сериозни последици / снимка: Дарик радио - Русе, Галина Тодорова

Изтичането на гориво от потъналия кораб в Русе може да има сериозни последици за екосистемата на Дунав. За това предупреждават еколозите от WWF. Според от Басейнова дирекция-Плевен обаче такава опасност няма. По-рано те съобщиха, че са предприети мерки срещу евентуален разлив на нефтени продукти в реката.

От международната природозащитна организация обаче предупреждават, че изтичането на гориво от авариралия преди десет дни кораб в Русе може да има сериозни последици за екосистемата на река Дунав. "Разливите представляват особена опасност за екосистемите на речните брегове и крайречните влажни зони със стояща вода. В момента Дунав е висок и навлиза в крайречните заливни територии, което е сериозна предпоставка за замърсяването им. Нефтопродуктите се разграждат бавно и веществата от тяхното разграждане често са по-токсични от самите нефтопродукти", коментира експертът "Води" на WWF Стоян Михов.

„Най-големите ми опасения са, че нямаме много информация. По принцип обществеността няма много информация по този въпрос, който може да бъде много сериозен, тъй като разливът е станал в частна зона, под която има доста ценни и важни зони и местообитания на много видове птици и животни. Първата информация се появява десетина дни след като е станал този инциденти. Допреди това нямаме никаква информация какво е станало и какви са били рисковете. Сега е доста късно вече. Ако е имало наистина 20 тона гориво, което е изтекло или има опасност да изтече, е наистина доста сериозно, тъй като нефтопродуктите са способни да замърсят много голямо количество вода, особено в такива заливни територии", каза още Михов.

Особено опасни са нефтените петна за водоплаващите птици, при които се слепват перата, в резултат на което перушината на птиците престава да бъде водоустойчива и птиците умират от премръзване или просто се удавят, тъй като перушината се напоява с вода и нефтопродукти и натежава. Токсичността на нефтопродуктите убива птиците впоследствие, дори ако успеят по някакъв начин да избегнат първите ефекти, съобщават още от екоорганизацията.