/ Васил Левски
На 19 февруари, от 12.00 часа в Народно читалище „Христо Ботев - 1908“ - Русе ще се открие изложбата „Памет, без която не можем“. Тя е в памет на 146 годишнина от гибелта на Васил Левски и на 141 годишнина от Освобождението на Русе. Нейни автори са Вяра Косева и Стоян Комитски. Инициатори, освен читалището са Русенският комитет „Васил Левски“ и клубът за исторически реконструкции „Традиционеръ“.

Изложба, посветена на 140 г. от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, откриват в Русе

Акцентът в експозицията тази година е насочен към „Русенските пътеки на Апостола“, където накратко се представят резултатите от изследването на Стоян Комитски „Васил Левски и Русе“. Посетителите ще могат да видят и ще разберат повече подробности за новооткрития по темата, свързани с посещенията на Апостола на свободата в дома на баба Тонка Обретенова, както и ще научат за други негови „квартири“ с Русчушки адрес.

Друг акцент от изложбата е и най-новия продукт за деца и ученици, комиксът „Апостолът в премеждие“, по разказа на Иван Вазов. Рисунките са дело на изключително продуктивния художник на рисувани поредици у нас - Николай Бебенов – Ник.

Таблата от тазгодишната експозиция „Памет, без която не можем“ са предоставени за експониране и на българското посолство в Букурещ, както и на Демократичния съюз на българите в Румъния.