/ netinfo
Поредната спирка на пътуващата изложба е в Русе. Тридесетте табла, представящи различни жилищни, обществени и индустриални сгради от междувоенното Модерно движение, ще бъдат показани в Художествена галерия Русе. Откриването е на 12-ти юни от 18:30 ч., като непосредствено след това - от 18:50 ч. - ще бъде изнесена кратка лекция-презентация за историята на стила и за архитектите.

Родственица на Елиас Канети търси факти за историята на своето семейство

От 20:00 ч. е предвидена кратка обиколка по някои от най-значимите модернистични междувоенни обекти в дунавския град. Изложбата "Български архитектурен модернизъм". Образци от 1920-те, 1930-те и 1940-те" е резултат от няколкогодишни изследвания в цялата страна на екипа на Фейсбук страницата - Васил Макаринов и Теодор Караколев - както и на безценната помощ на приятели и сътрудници – архитекти (д-р арх. Любинка Стоилова, арх. Любомир Пейчев, арх. Георги Събев), изкуствоведи (доц д-р Ружа Маринска), историци и други любители на архитектурата, Център българо-европейски културни диалози (https://becd.nbu.bg/).

Изложба „Цветовете на етноприятелството“ отриха в Русе

Финансовата подкрепа е на Централен фонд за стратегическо развитие към Нов Български Университет. Медийни партньори са вестник Дневник и сайтът mediacafe.bg. Изложбата вече бе представена във Варненски свободен университет Черноризец Храбър, Културен център Морско казино, Общинска библиотека Искра Казанлък, Национален политехнически музей / National Polytechnic Museum, Нов български университет (UniArt Gallery), Къщата на Архитекта, Художествена Галерия Жорж Папазов и Дом на хумора и сатирата, Габрово / House of Humour and Satire, Gabrovo За банера е използван план на фасадата на пристанищната гара в Русе от арх. Иван Бояджиев, 1928 г.