Интермодален терминал ще бъде изграден в Русе до края на 2025 година. Това съобщиха заместник-генералният директор "Стратегия и инвестиции" на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) Мария Генова и ръководителят на Звеното за подготовка, управление и изпълнение на проекти "Гарови комплекси и терминали" към НКЖИ арх. Александър Туджаров. 

"Основните ползи на интермодалния терминал са социално-икономически - ползи за бизнеса и повишаване наприходите на местния бюджет, ще бъдат открити нови работни места", каза Туджаров. По думите му превозът на товари ще бъде по-безопасен, когато премине от шосейната към железопътната инфраструктура. Ще намалеят тежките пътно-транспортни произшествия, трафикът също ще се облекчи.

Терминалът ще бъде изграден в района на Индустриалния парк. Стойността на проекта е 52 млн. лева без ДДС. Очаква се началото на изграждането на съоръжението да бъде поставено в началото на идната година. "Имаме убеденост, че до края на 2025 година ще сме приключили с изграждането на интермодалния терминал и ще сме стартирали процедура за концесионер, който ще експлоатира терминала", обясни Туджаров.

Според анализите терминалът в началото ще може да обработва около 60 000 контейнера годишно.

Генова и Туджаров информираха, че се предвижда рехабилитация на жп спирка "Товарна гара" в Русе, както и реконструкция на Централната железопътна гара.
БТА