Игнат Канев в новото детско отделение
Игнат Канев в новото детско отделение / Дарик Русе, Искра Георгиева
В русенската болница днес тържествено беше открито новото отделение по Педиатрия. То бе изградено изцяло със средства, дарени от фондация „Игнат Канев“, и беше открито от самия г-н Канев. Преди година известният канадски строителен магнат и филантроп от български произход дари 500 хиляди лева за изграждане на новото детско отделение, което дотогава беше в доста лошо състояние. Днес то разполага с 45 легла в 19 стаи, 3 интензивни стаи, столова, занималня, две манипулационнии и е едно от най-модерните в страната.
Занималнята на отделението бе обзаведена и оборудвана изцяло с дарения от кампанията на Университетската болница „Капачки за играчки“, която продължава. Всички помещения на отделението са украсени с общо 51 рисунки на деца от Русе, Русенска област и Бургас, които участваха в конкурс за детска рисунка на болницата.

Новото детско отделение на болницата беше открито
Дарик Русе

Игнат Канев не скри вълнението си от видяното и от радостта че прави добро. Игнат Канев загатна, че това няма да е последния му жест към България, и родния край, но не пожела да сподели какъв точно е следващия му проект.

Новото детско отделение на болницата беше открито
Дарик Русе

Неотдавна в двора на болницата беше открита нова детска площадка, изградена отново със средства на дарителя, а преди 4 години бе открит комплекс Канев център към русенския университет. Игнат Христов Кънев е роден на 6 октомври 1926 г. в с. Горно Абланово, Русенска област. Няма финансовата възможност да учи, а е принуден още на 14-годишна възраст да напусне страната.