И русенци ще видят Дзифт на голям екран
И русенци ще видят Дзифт на голям екран / netinfo

Русенци ще видят най-добрите ленти от фестивала „София филм фест”, съобщават от отдел „Култура”. Те ще бъдат прожектирани през почивните дни в Доходното здание, като началният час е 18 часа. Съвместната инициатива на Община Русе и “София филм фест на път” продължава с представянето на филмите “Дзифт” и “Музиката на Истанбул”.

В събота русенци ще могат да гледат „Дзифт”, с режисьор Явор Гърдев и сценарий Владислав Тодоров. В ролите: Захари Бахаров, Таня Илиева, Владимир Пенев, Михаил Мутафов, Джоко Росич, Иван Бърнев, Снежина Петрова, Христо Петков. В края на месец юли 2009 г., Захари Бахаров спечели приза на Националния филмов център и Съюза на филмовите дейци в категория най-добър актьор на годината. "Дзифт" се окичи с още четири отличия от Годишните награди за българско филмово изкуство за 2008 година -  за най-добър филм, операторско майсторство, монтаж и сценарий. Захари Бахаров спечели приза за главна мъжка роля на третия международен кинофестивал "Чунгмуро" в Сеул. Филмът е отличен и със «Сребърен Св. Георгий» за режисура и награда на Асоциацията на киноклубовете, Москва 2008, 6 награди «Златна роза», Варна 2008, Награда на журито, Висбаден 2009,  Награда за най-добър режисьор, Вилнюс 2009, Награда на критиката, Палич 2009.

„Музиката на Истанбул” ще видим в неделя. Режисьор и сценарист е Фатих Акин, в ролите: Истанбул Стайл Брейкърс, Еркин Корай, Ориент Експрешънс, Баба Зула, Александър Хаке. Лентата представя западната гледна точка – поглед от дистанция към чуждия, еротичен, опасен, изкушаващ град. Филмът е търсене, одисея, предприета, за да се проучат музикалните извори, влияния и перспективи на града.