Хърцоите от Средна кула пред Дарик Русе
Хърцоите от Средна кула пред Дарик Русе / Дарик Русе, Искра Георгиева
Хърцоите от Средна кула пред Дарик Русе
55648
Хърцоите от Средна кула пред Дарик Русе
  • Хърцоите от Средна кула пред Дарик Русе

 

Най-старите местни жители на Русенско и Беленско се наричат хърцои. Те са запазили специфични думи, названия на местности и предмети, които им дават облик като етнографска група.

Една от версиите за името  „хърцои“ е свързвана с името на старобългарското божество Хърс. Друга теория се свързва с факта, че са коренното население от полето - "Кърски сой". В хрониките пише, че хърцоите са преки потомци на родовете, последвали големият син на цар Владимир – Расате / прабългарското наречие -Хръсате/.

Днес хората с гордост показват хърцойския си произход. Сред тях са част от жителите на русенския квартал Средна кула. Намирам хора от фолклорната група на Средна кула в местното читалище. Събрали са се, за да ми представят част от богатството си-песни, обичаи, закачки. Вниманието не ги притеснява-те са свикнали, тъй като са участвали неведнъж в почти всички национални фолклорни събори и са се връщали с много награди.

Димитър Братованов, Колчо Наков, Дорка Митева, Лиляна Атанасова, Здравка Водицалиева и не на последно място техният ръководител Веселина Маркова един през друг разказват за носиите си, за жътвата, за седенките, за местните ястия, за начините да се справят с трудния живот. Сред тях разбира се са смехът и закачките. Чуйте какво разказват те.