Художествената галерия участва в Салон на галериите в София
Художествената галерия участва в Салон на галериите в София / снимка:РХГ Русе

Художествена галерия – Русе ще участва в първото издание на „Салон на галериите” София. Това е проект на Националния дворец на културата в областта на визуалните изкуства, който ще се състои в периода 23 – 27 април. Пространствата на НДК ще бъдат изпълнени с живопис, акварел, графики, рисунки и фотографии на български автори. На форума са поканени специалисти - организатори на пленери, галеристи и изкуствоведи, които ще избират и откриват нови автори. В инициативата  ще се включат над 30 галерии – частни, държавни и общински.

Художествена галерия – Русе ще участва с творби на русенците Василка Монева, Маньо Манев, Даниел Дянков и Еслица Попова. Поводът за обединяването им в експозицията на предстоящия фестивал е отбелязването на техните кръгли годишнини (Василка Монева и Маньо Манев – 70 г., Даниел Дянков и Еслица Попова – 50 г.).

Произведенията не са от фонда на галерията. Създадени през последните години, те са селектирани и предоставени от самите автори. Четирима различни  като себеизказ творци: Василка Монева с характерните за нея сдържани монохромни цветови гами в натюрморта и интериора; ярките багри на Маньо Манев и възпяването на красотата в природата;  състояние, знак и сакралност в творбите на Даниел Дянков,  експресивност и жизненост в композициите на Еслица Попова. Художници с присъствие на националната и международна сцена, но свързани и с художествената култура на град Русе.