Хепънинг за Нощта на учените организира университета
Хепънинг за Нощта на учените организира университета / Дарик Русе, архив

За седма година Русенският университет е активен участник в „Европейската нощ на учените“, която се провежда днес. Вратите на висшето училище ще бъдат широко отворени за всички граждани от 10 ч., съобщи ректорът проф. Христо Белоев. От 11 ч. се открива „Академията на скритите таланти“, която предоставя сцена за творчески изпълнения на поезия и музика. Непознати и неизвестни художествени творби на учени ще могат да се видят в експозицията на Академията, която излага картини, интарзии, художествени фотографии, дизайнерски изработки, отличия за спортни и туристически постижения, стихосбирки.

От 14.00 ч. в Заседателната зала на Ректората (2 етаж) започва Кръглата маса „Възможности за създаване на Съюз на иновациите в Дунавското пространство“, чиято цел е да обмени идеи за стимулиране на иновациите чрез сътрудничество на бизнеса и академичната мисъл.

Кулминацията на събитията в Европейската нощ на учените ще бъде от 18 ч., когато започва организираният от университета и Община Русе Хепънинг „Нощта на учените в Русе в подкрепа на кандидатурата на град Русе за Европейска столица на културата 2019 г.“ на откритата сцена пред Общината. Звездното участие в хепънинга е на обичаната от всички Дивна. В концерта ще се представят формации на Русенския университет. Младите вокални изпълнители Драгомир Бенев и Божидара Евтимова, танцовеят състав „Хармония“, клубът по спортни танци „Настроение“ и брейк-клубът „Фатал 13“ канят всички русенци да празнуват с тях.

Мотото на тазгодишното издание е „Учените в триъгълника на знанието“. Инициативата се финансира от ЕК по Седма рамкова програма за научни изследвания и технологично развитие. Целта на инициативата е да представи „непознатия образ на учения“, разкриващ неговите таланти извън изследователската лаборатория.