Гърдев показва безплатно Дзифт на русенци
Гърдев показва безплатно Дзифт на русенци / netinfo

Русенци ще имат възможност да видят най-добрите ленти от фестивала "София филм фест". Домакин на събитието е Доходното здание, а началният час на прожекциите е 18:00 днес. Съвместната инициатива на Община Русе и "СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ НА ПЪТ" продължава с представянето на филмите "Дзифт" и "Музиката на Истанбул". За русенската премиера на своя филм пристига режисьорът на филма "Дзифт" Явор Гърдев.

Кинодебютът на един от най-добрите български театрални режисьори бе отличен с приз за най-добра режисура в Москва. Легендарната актриса Лив Улман, председател на журито на московския кинофестивал, връчи наградата на Гърдев, който е впечатлил журито с  "успешното съчетание на елементи на екшъна и на язвителна сатира, свързана със спомените на героя за неговото минало при тоталитарния режим в България през 60-те години на миналия век".

Една година след излизането на екран филмът, режисьорът и актьорите са отличени с десетки награди от авторитетни международни кинофестивали. Вход свободен за прожекцията е свободен.