ГЕРБ внася декларация срещу таксите на Дунав мост
ГЕРБ внася декларация срещу таксите на Дунав мост / netinfo
Съветниците от ГЕРБ ще внесат декларация в общинския съвет против таксите на Дунав мост. Тя ще бъде гласувана на следващото заседание на старейшините. Според вносителите основните положения в нея са разработени преди повече от един месец.

Поради задочния диалог посредством писма между български и румънски институции по темата, както и противоречиви изказвания на министрите на външните работи и транспорта у нас по въпроса в последните дни обаче, се налага Общинският съвет в Русе да изрази ясно обществената позиция по този важен аспект на българо – румънските отношения в Европейския съюз.

В текста се призовава българското правителство и други държавни компетентни органи да упражнят своите правомощия и пълномощия в интерес на гражданите от двете страни на Дунава, като се ръководят от общоевропейските ценности и принципи за свободно движение на хора, стоки и капитали. В този смисъл се настоява да се вземат в най - кратък срок мерки за отпадане на таксите, събирани при преминаването на съоръжението от транспортната инфраструктура на България и Румъния.