Галерията привлича млади хора с образователна програма
Галерията привлича млади хора с образователна програма / снимка:РХГ Русе

Русенската художествена галерия започва образователна програма „Изкуството да бъдеш художник“. Идеята на екипа е да провокира в децата, а по край тях и в техните родители, по-голям интерес към изобразителното, пластичното и декоративното изкуство, да ги приобщи към пространството на галерията и арт инициативите, случващи се в нея.

Форматът на програмата е изграден на основата от комбинация между теория и практическа част. Всяко занимание е посветено на една определена тема, която ще се доразвива чрез творческата изява на участниците, запознавайки ги с богатството на техниките в изкуството. Те ще се провеждат веднъж месечно с продължителност от 90 минути.

Първото занятие ще се състои в сряда, като поводът е отбелязване на 116 години от рождението на големия български художник Дечко Узунов. Ученици от няколко русенски училища ще се запознаят с творчеството му и ще могат да видят негови картини от фонда на Галерията. Акцентът на теоретичната част е поставен върху акварелите на Дечко Узунов, за да могат участниците да проследят възможностите, които техниката предлага. В практическата част, познанията им върху работата с водни бои ще бъдат развити чрез използваните от професионалните акварелисти специални материали. Създадените творби остават за авторите, като спомен от участието им в събитието.