Франкофони си харесаха с. Проф. Иширково
Франкофони си харесаха с. Проф. Иширково / netinfo

Студенти франкофони поемат шефство над силистренското село Проф. Иширково, съобщи заместник-кметът Цветана Игнатова. За втора поредна година участниците в Европейския летен университет, чийто домакин е Силистра, ще направят дарение за добруджанското село.

През миналата година студенти франкофони от различни европейски страни - участници в събитието, събраха 1 500 лева собствени средства. Към тях бяха добавени таксите за участие на българските младежи. Дарението бе предоставено на детската градина в селото, пострадала при едно от големите наводнения миналото лято.

Мотото на познатата повече като Европейски летен университет среща тази година е “Европа като правова общност”. Официалното й откриване е на 17 август в столицата. От 21 август лекциите и дебатите по правни аспекти от европейското законодателство ще продължат в добруджанския град. В работата на “университета” ще участват 40 студенти.

В края на срещата, на 24 август, ще бъдат присъдени две стипендии на името на акад. Илчо Димитров, един от най-изявените студенти ще получи и традиционната награда на кмета на община Силистра Иво Андонов.

Европейската младежка среща ще премине под знака на 1900-годишнина на Силистра. По този повод се очаква Институтът по европейско право да дари специализирана литература за ЕС на Регионалната библиотека “Партений Павлович”, съобщи заместник-кметът на Силистренската община Цветана Игнатова.