Фондация "Етническа хармония" кани на концерт
Фондация "Етническа хармония" кани на концерт / netinfo
Над 120 талантливи деца и младежи от различни етнически групи ще се изявят на една сцена в традиционния концерт „Да празнуваме заедно“ на фондация „Етническа хармония“. Началото е в 17.30 ч. на 13 декември, в Пленарна зала. Част от участниците са лауреати на международни престижни конкурси. 

Над десет танцови и музикални състава ще вземат участие в концерта „Да празнуваме заедно“. Най-малките изпълнители на сцената ще са децата от Детска градина „Русалка“. Пищни класически танци са подготвили децата от балетната школа към читалище „Захари Стоянов“, с ръководител Снежана Байчева и децата от „Арт Денс Класик“ при ОДЦКИ с ръководител Силвия Малинова.

Като на всеки празник, в програмата са включени много фолклорни изпълнения. Коледари ще изрекат наричания за здраве и благоденствие от сцената, за да е здрава и богата новата година. Китка песни от различни фолклорни области ще поднесат певиците от НУИ „Веселин Стоянов“.

Младежите от детско-юношески фолклорен ансамбъл „Зорница“ с ръководител Явор Пиргозлиев при Общински детски център за култура и изкуство и талантите от фолклорен анасамбъл „Зора“ при Общински младежки дом с ръководител Мъгърдич Астхигян ще накарат сърцата на всички в залата да затуптят в ритъма на ръченицата. Зрелищно ревю с изискани тоалети, осветени с ЛЕД светлини е един от интересните акценти в програмата на концерта „Да празнуваме заедно“.

Момичетата и момчетата от Професионална гимназия по облекло ще дефилират със специално подготвена колекция „Космос“. В програмата с коледни песни на руски и български ще участва и вокална група „Детски свят“ при СУЕЕ с ръководител Теодора Петрова.

Серджо Авакян и неговата сестра ще се изявят като солисти с арменски песни и танци заедно с момичетата и момчетата от арменския състав „Хоменътмен“. Детска вокална формация „Слънце“ на Наталия Константинова ще накарат публиката да запее „Песен за България“ на Мая Нешкова.

Проведе се IV Национален конкурс за изпълнение на руска песен „Вернисаж”

Турски, български и ромски фолклор ще представят децата от музикална формация „Дунавски звуци“ при дружество „Гюнеш“, които традиционно се изявяват с много желание, танци и феерия от разнообразни автентични и модерни костюми. И тази година добрият Дядо Коледа ще подготви богата почерпка и подаръци за малки и големи. Публиката в залата традиционно също ще се наслади на Коледни кулинарни изненади. „Вярваме, че празникът е истински красив и пълноценен когато е споделен.

Фондация „Етническа хармония“ двадесета поредна година разработва и реализира програми за утвърждаване на толерантност и взаимопомощ между деца, младежи и възрастни от всички етнически групи в България. „Каним русенци и гости на града да дойдат и се насладят на таланта на нашите деца за два часа с много музика, танци, като се пренесат във вълшебството на Коледните и Новогодишни празници“, споделя г-жа Румяна Куцарова, председател на Управителния Съвет на фондация „Етническа хармония“.

Традиционният концерт „Да празнуваме заедно“ събира на една сцена младите таланти на Русе и е естествен завършек на поредна успешна година за организацията, изпълнена с интересни международни проекти.