Фирмите да не се ослушват за служебните бележки на служителите си, предупреждават от НАП
Фирмите да не се ослушват за служебните бележки на служителите си, предупреждават от НАП / DarikNews

Служебни бележки за доходите и удържаните данъци за изминалата 2012 година трябва да изискват гражданите от счетоводствата на фирмите, в които работят. Според закона за данъците на физическите лица, работодателите са задължени не по-късно от 31 януари да издадат такава бележка по образец, която да предоставят при поискване, съобщават от НАП. Образци на документите могат да бъдат намерени в сайта на агенцията.

Често граждани изтъкват пред служителите приходното ведомство в Русе, че им се ограничава възможността да подадат годишните си данъчни декларации и да платят налозите си в срока за ползване на отстъпка от 5 % до 10-ти февруари, защото не са подготвени техните бележки от  фирмените счетоводства. За приходните инспектори това е индикация, че съответните работодатели не са изпълнили в срок задължението си за определяне на годишния размер на данъка по основно трудово правоотношение, който се включва в служебните бележки и заради това не са ги предоставили на служителите си.

От офиса на НАП в Русе напомнят на фирмите, че очакващите ги санкции за неизвършване на т.нар. преизчисляване на годишна база са глоба до 500 лв., а при повторно нарушение до 1000 лв. Предстоят проверки за изпълнението на това изискване.